Toenemende beleveringsproblemen door tekort zeecontainers

jeudi 15 avril 2021
Zeecontainers zijn een belangrijke schakel in de wereldwijde logistiek. Door een tekort aan containers en de recente, tijdelijke stremming van het Suezkanaal is transport vanuit onder meer het Verre Oosten veel duurder en tijdrovend.

Begin vorig jaar vielen veel fabrieken in China stil vanwege de corona-uitbraak. Rederijen reageerden door containerschepen uit de vaart te halen. Vorig jaar veranderde de situatie al volledig. Een combinatie van een groot gebrek aan containers en schepen, in combinatie met een grote vraag naar producten, leidde tot ontwrichting van de wereldwijde logistieke keten. Dat heeft grote gevolgen. Inmiddels kost het transport van een container uit China circa vier tot vijf keer zo veel als voor de coronacrisis. Het duurt daarnaast veel langer voor de container op de plaats van bestemming is. De stremming van het Suezkanaal deed daar nog een, weliswaar tijdelijke, schep bovenop.

Coronamonitor 16: grotere beleveringsproblemen
Importeurs en distributeurs van onder meer banden en wielen uit het Verre Oosten kampen met de gevolgen. Leveringen blijven achter, de beschikbaarheid van producten neemt af en de transportkosten stijgen. Klanten, zoals bandenservicebedrijven, ondervinden eveneens de negatieve gevolgen. Dat blijkt uit VACO Coronamonitor 16. ‘Beleveringsproblemen door (toe)leveranciers’ kwam met stip de corona impact-top drie binnen.    

Bron: VACO
Chargement en cours
Chargement en cours